Deve Gözü


"Her yazar bir milletin çocuğudur ve o milletin hayatını anlatmak, eserlerini kendi milli gelenek ve törelerini kaynak alarak zenginleştirmek zorundadır. Benim yaptığım önce bu, yani kendi milletimin geleneklerini ve hayatını anlatıyorum. Fakat orada kaldığınız takdirde bir yere varamazsınız. Edebiyatın milli hayatı ve gelenekleri anlatmanın ötesinde de hedefleri vardır. Yazar, ufkunu milli olanın ötesine doğru genişletmek ve 'evrensel' olana ulaşmak için gayret göstermek durumundadır. İyi yazar 'tipik insan' ortaya koyma ustalığına erişen yazardır."

Tüm kitaplarını okumaya söz verdiğim yazarlardan Aytmatov'un Deve Gözü isimli kitabını okudum. Kitap demek doğru olur mu bilmiyorum. Sadece 45 sayfalık bir öykü. Tarım reformunu gerçekleştirmek için çabalayan Rusya da Kemal isimli, traktör sürücüsü olma hayallerinin peşinde bir adamın öyküsü. Kemal azimli, çalışkandır ama ona işi öğretecek olan Abakir ile başı derttedir. 


Çok uzun yazacak değilim. Öykü klasik, Aytmatov'a yakışır doğa tasvirleri ile bezeli. Anlatım yine, gece yorgun argın yatağına giren Kemal'in sızlayan ellerini hissettirecek kadar iyi. Ama genel itibari ile zayıf kalan (kısa olmasıyla alakalı belki) bir öykü. 

Kapakta isim ile özdeş bir deve resmi kullanılmış. Ancak devenin üzerindeki adam ve arka plana bakar, Rusya hariç dünyanın herhangi bir yeri olabilir gibi geliyor. Elips Kitap'tan çıkan kitabın orijinal ismi maalesef yine yok. Keşke olsaydı. Yukarıda değindiğim gibi Aytmatov okumaya başlayacak bir kitap değil ama yazarın bir kaç kitabını okuduktan sonra nasılsa okuyacağınız bir kitap. Tüüm kitaplarını okumak gibi bir kaygınız yoksa bu kitabı es geçebilirsiniz. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar