Son Koloni

The Last Colony

John Scalzi


"John Perry 75. yaş gününde önce karısının mezarını ziyaret etti. Sonra da askere yazıldı."

John Perry'nin Yaşlı Adamın Savaşı ile başlayan ikinci hayatının üzerinden 15 yıl geçmiş. Artık  90 yaşında olan John, Huckleberry gezegeninde kamu denetçisi. 

Güvenlik işlerinden sorumlu eşi Jane ve üvey kızları Zoe ile birlikte sakin bir hayat sürmek isteyen John'un bu hayali maalesef suya düşüyor. Koloni Birliği Roanoke gezegeni üzerinde kurmak istedikleri koloniye lider olarak Jane ve John'u seçiyor. Koloninin evrendeki diğer insan kolonilerinden en büyük farkı kolonicilerin Dünya'dan değil de on farklı insan kolonisinden toplanan kolonicilerleden oluşması. Ama ikinci kitapta Charles Boutin sayesinde karanlık yüzünü de öğrendiğimiz Koloni Birliği'nin Roanoke üzerinde koloni kurmanın çok ötesinde planları var. 

Son Koloni ilk iki kitabın aksine oldukça sıkıcı. Yani sıkıcı derken ilk iki kitaba kıyasla. Diğer kitaplardaki gibi yabancı ırk tasvirleri, gezegen anlatımları bu kitapta pek yok. Bunun yanı sıra ne Yaşlı Adamın Savaşı'ndaki müstehcen mizah soslu bol bilim kurgu aksiyonu, ne de Hayalet Tugay'daki dram ve Charles Boutin'e hak verme ile küfür etme ikilemi arasındaki gel-gitler var. Daha çok Boutin'den öğrendiğimiz gerçeklerin devamı üzerine kainat seviyesinde politik entrikalar ve diplomasi oyunları arasında boğuluyor. Savaş yada eylem kısmı çok az bir alanı kapsıyor. Bunun yanı sıra diyaloglar epey fazla olsa da bu diyalog işine ikinci kitaptan tanıdığımız Obin ırkının iki üyesinin katılması hoş olmuş. 

Özellikle ilk kitap amaçsız salt macera gibi dururken final kitabı itibari ile hikaye güzel ama pek iyi kotarılamamış bir sonla tamamlandı. Jane Sagan'ın Özel Kuvvetler vücudundan ayrılıp normal bir insan gibi yaşamayı seçmesi, istemesi güzel detaylar. Zihin okumaya da harika bir yorum getiren ve çok yakında filminin de çekileceği duyumlarını aldığımız serinin tek şanssızlığı daha önce de söylediğim gibi "Star Wars" dan sonra yazılmış olması. Maalesef ne yaparsa yapsın Yıldız Savaşları'nın gölgesinden kurtulması çok zor gibi gözüyor.

Bu sefer insan dışı ırklardan sadece bir kişiye ağırlık verilmiş. O da 412 ırkın (Koloni Birliği hariç) birleşip kurduğu Meclis isimli organizasyonun lideri General Gau. Ha bir de bugüne kadar gördüğümüz en teknolojik protez her neyse unutun gitsin. Benlik denen olgudan yoksun Obinlere Koloni Birliği tarafından protez bilinç yapılmış, ki bu teknoloji bile Obinleri yaratan Consu teknolojisi yanında hesap makinalı Casio saat gibi kalıyor. Varın evrenin geldiği noktayı siz düşünün. 

Vücutlar tamam da 90 yaşındaki John Perry'nin yaşına oranla aşırı kıvrak zekası, ince espri anlayışı ve yukarıda bahsettiğim üstün teknolojiye mükemmel adaptasyonu (Dünya gezegeni Koloni Birliği yüzünden bu teknolojilerden bihaber ) ve 16 yaşındaki karısı Jane Sagan'ın John'dan bile olgun tavırları kafanıza takılsa da çok zorlamayın. Sonuçta bu hayal ürünü bir kitap. Tadını çıkarmaya bakın.

İthaki Yayınlarından çıkan 312 Sayfalık kitabın çevirisi bence kusursuz. Kitap kapağından çok video oyun sahnelerini anlatan kapaklar bilim-kurgu ruhunu fazlasıyla yansıtıyor. Arka kapaktaki "The Times" ve "Daily Telegraph" yorumları biraz abartılı olsa da göz yumulabilir cinsten. Zincirin en zayıf halkası olarak düşünsem de puzzlenin son parçası olması sebebi ile diğer iki kitabı okuyanların okuyacağını tahmin ettiğim bir kitap...





Yorum Gönder

0 Yorumlar