Sessiz Kız - Tess Gerritsen



polisiye, rizzolli, isles
Ölü adamın yüzü dikkat çekici değildi; burnu son derece sıradandı, ağzı sıradandı, çenesi sıradandı. Sokakta yanından geçseniz hemen unutacağınız bir adamdı.

Tess Gerritsen okumayalı epey olmuştu. Şöyle bir blog arşivine bakıyorum da; neredeyse bir yıl. En son Diriliş'i okumuşum. Yazarın sadece Rizzoli and Isles serisini takip ediyorum. Sanırım buna bir son verip diğer kitaplarına da bakmalıyım. Ancak sıralamayı karıştırmışım. Bir hata yapmadıysam bu macera, kronolojik olarak daha önce okuduğum Buz Gibi Soğuk'tan sonra, Sona Kalan'dan önce geçiyor. Bu vesile ile bir liste çıkarırken, serinin okumadığım üç kitabı daha olduğunu fark ettim. En kısa sürede bu üç kitap da blogda yerini alacak. Tess Gerritsen'in Rizzoli & Isles serisi 11 kitaptan oluşuyor ve yayınevleri karışık olmakla birlikte şu sırayı takip ediyor; Cerrah, Çırak, Günahkâr, İkiz Bedenler, Siliniş, Mephisto Kulübü, Ruh Koleksiyoncusu, Buz Gibi Soğuk, Sessiz Kız, Sona Kalan, Diriliş.

Çoğu Tess Gerritsen kitabında olduğu gibi, önce asıl hikâyeye etkisi çok sonra ortaya çıkacak, son derece merak uyandırıcı bir giriş bölümü ile karşılaşıyoruz. Sizi bilmem ama ben kitabın sonlarında doğru bu bölümü bir daha okuyup, bırakılan ipuçlarını bir daha gözden geçiriyorum.

gerilim, kitap yorumu, özeti, pdfÇin Mahallesi'nde bir sokakta önce kesik bir el, sonra sokaktaki bir binanın tepesinde ise elin ait olduğu bir kadın cesedi bulunur. Tüm işaretler aynı mahallede yıllar önce yapılan bir katliamı işaret etse de, bu dosya Boston polisi için çoktan kapanmıştır. Ancak katliamda ölenlerin yakınlarından biri aynı fikirde değildir. Rizzoli gerçeğin peşindeyken bir yandan hayaletler, bir yandan da Çin efsaneleri ile mücadele etmek zorundadır.

Kitap kesinlikle müthiş bir polisiye. Hani şu "elinizden bırakamayacaksınız" dedikleri türden. Serinin pek çok kitabının aksine bu kez Dedektif Jane Rizzoli'nin etrafında kurgulanmış. İç içe geçmiş ama son derece rahat kavranan kurgusu ile kesinlikle sürükleyici.

Bize atalarımızdan kalan, üstüne titrediğimiz kutsal emanetlerin hemen hepsi sahtedir.

Kitabın bir yerinde, Amerikan polisiyelerinde (kitap/dizi/film) benzerlerine sık sık rastlanan, beni her zaman hayretler içerisinde bırakan bir detay var. Kahramanlarımız boğazının kesici bir aletle kesildiğinden şüphelendikleri bir cesedin boynundan, malum kesici alete ait olabileceğini düşündükleri bir metal parçası bulurlar. (hem de milimetrik ölçülerde) Çekici dedektifimiz Jane Rizzoli ağzımı açık bırakan şu tepkiyi verir: "Yani metali analiz edebiliriz, o bıçağın imalatçısını bulabiliriz."

gerilim, polisiye, kitap yorumu, pdfYahu, nasıl bir dünya, nasıl bir ülke orası? Ne tür bir teknolojiye sahipsiniz? Öyle bir ortamda polislik yapmaktan kolay ne var? Bundan bir sonrası adamı diriltip, 'seni kim öldürdü' diye sormak zaten. Tamam, biz kısmen üçüncü dünya ülkesiyiz, bazı şeylerden mahrumuz ama bir milletin yokluğuna bu kadar da hakaret edilmez ki! Lafa bak. Bıçağın parçasından imalatçısını bulacaklarmış. İmalatçıda da o bıçağın kime satıldığının kaydı vardır. Hooop… Acar dedektif Rizzoli katili yakaladı. Yakalar tabi. Biz de olsa bırak milimetrik parçayı, bıçağın kendisini cesede saplayıp bıraksalar, ulaşacağın tek bilgi Made in P.R.C. olur; oradan da Aliexpress'e mail atarsın. Lakin onların da gülmekten vakit bulup, cevap yazabileceklerini hiç düşünmüyorum.  

Kesinlikle diğer yayın evlerine göre (bu seri açısından) çok daha iyi bir iş çıkaran Doğan Kitap'ın kapak tasarımı etkileyici. Dost Körpe'nin çevirisi muazzam. Çeşitli ortamlarda 'Tess Gerritsen'in en iyi romanlarından biri' olarak bahsedilen Sessiz Kız, kesinlikle bu övgüyü hak ediyor.


Not: Bu arada o milimetrik parçadan hiçbir şeye ulaşamadılar. İçiniz rahat olsun. 
japonya, gerilim, polisiye



Orijinal Adı: The Slient Girl
Yayın tarihi: Ekim 2015 (9. Baskı)
Yazar: Tess Gerritsen
İngilizce'den Çeviri: Dost Körpe
Ebat: 14 x 23 cm
Sayfa: 280
ISBN: 9786050916317
Goodreads Puanı: 4.12

Yorum Gönder

0 Yorumlar