Coraline

“Peri masalları gerçeklerden ötedir; bize ejderhaların var olduklarını anlattıkları için değil, ejderhaların bile yenilebileceğini gösterdikleri için.”

Neil Gaiman’ı severim. Ancak okuduğum kitapları bir dolu, bir boş şeklinde oluyor. Bu da bence boş kitaplarından biri. Tarz olarak biraz Narnia, biraz Spiderwick Günceleri gibi.  Küçük dostumuz Coraline – Caroline değil- yeni taşındıkları evi keşfederken, misafir odasında hiçbir yere açılmayan bir kapı buluyor. Bu kapı daha sonra Coralin’in gerçek hayatındaki her şeyin kötü bir kopyasının bulunduğu başka bir dünyaya açılacak.

Kitap kısa, 176 sayfa. Bahse konu kapıdan geçen Coralin’in, öteki dünyadaki varlığı kandırıp kendi dünyasına dönmesini konu alıyor. İlkokul çocukları için belki biraz ürkütücü sayılabilir. Ama ondan sonra okurun yaşı ile birlikte gereksizliği artmakta. Elinize alıp, uykudan önce çocuğunuza da okuyamazsınız. Ama neyse ki 5 TL civarında bir fiyatla çok büyük bir kayıp değil.


Kitabın en işe yarar güzelliği her bölümün başındaki tam sayfa çizimler. Hepsini Dave Mckean çizmiş. Doğru hatırlıyorsam aynı kişi yazarın Sandman çizgi romanlarının kapaklarını çizmişti. Bu kitabın da kapağı için güzel bir tasarım yapmış. Ancak hemen belirtmeliyim ki internet görsellerindeki detaylar, basılırken kaybolmuş. Coraline’nin –Caroline değil- yanındaki eller falan pek belli olmuyor. Ilgın her ne kadar (ve çok şükür) iyileştiyse de maalesef fotoğraf çektirecek kadar keyifli değil. Hasta yatağındaki ilgi ve alaka iyi geldiğinden olsa gerek huysuzluğa devam ediyor. Bu nedenle kapaktaki detay kayıplarını gösteremiyorum. Odtü Yayınlarından çıkan kitabı fikir olarak klasik, kurgu olarak zayıf buldum. Daha önce başka yazarlar içinde söylemiştim. Bu kitapta Neil Gaiman markası basılmış. Yoksa aynı metni yerli bir yazar bastırmaya kalksa mümkün değil yapamaz, yaptırmazlar. Keşke okumasaydım diyemem ama tam anlamıyla okusan da olur, okumasan da olur bir kitap…

Yorum Gönder

0 Yorumlar