Okyanus Tutsakları - Robin Cook


okyanus, atlantis, pdf. özet
İç kapağı “30 Temmuz 2012 İzmir Havaalanı Ayder-Çamlıhemşin Kuşadası Davutlar” diye imzalayan Kamuran’a selam olsun.


Hep diyorum ikinci el kitap almak güzel bir şey diye. Durup dururken Kamuran’ın 30 Temmuz’da nerede olduğunu öğrendik.

Okyanus Tutsakları’nı ilk kez yıllar önce, Sevgi ile ilk tanıştığım zamanlarda, Sevgi’ nin sürekli gittiği bir kitapçıdan almak istemiştim. Ancak o zamana göre fahiş gelen fiyatı nedeni ile vazgeçtim. O günden bu yana kısmet şimdiyeymiş. İsmini gördüğümde aslen doktor olan Robin Cook’un bir diğer uzmanlık alanı olan dalgıçlık üzerine (kendisinin Captan Cousteau ile birkaç dalış yapmışlığı var) bir kitap olduğunu düşünmüştüm. Dalış adına birkaç detay içerse de asıl mevzu bu değil. Sadece orijinal isim Abduction'dan dilimize bu şekilde çevrildiği için öyle sanmışım. Öte yandan bu çeviri içerik ile son derece uyumlu olmuş.

Ben konusundan nereye kadar bahsetmem gerektiğini düşünürken, arka kapağı görünce rahatladım. Zira konu ile ilgili benim vermek istemediğim ipuçları açıkça verilince benim kendimi sınırlandırmama gerek kalmadı.

Okyanusun derinliklerinde kazı yapan, içinde kazı şirketinin müdürünün de olduğu, bilim adamı ve dalgıçlardan oluşan bir grup, denizaltı ile kazı alnının yakından incelemek isterlerken, karşı koyamadıkları bir güç tarafından dibe çekilirler. İlk başta buna okyanus dibinde faaliyete geçen bir yanardağın sebep olduğunu düşünseler de gerçek çok başkadır. Okyanusun dibinde çok ama çok ileri bir medeniyetle karşılaşırlar.  Burası bizim kayıp kıta olarak bildiğimiz Atlantis'in yakınlarındaki başka bir kent, Serrena'dır. (Serrena'lılar, kendi şehirlerinin Atlantis'ten çok daha güzel ve modern olduğunu iddia ediyorlar) Teknolojik olarak son derece gelişmiş olan Interterra ırkı, hiçbir amaçları olmadan, çalışmak zorunda kalmadan, kavga, gürültü, terör ya da herhangi bir şiddet olayından uzakta, sonsuza dek yaşayabilmektedirler. Ve son derece iyi duygularla, dünyalarına almak zorunda kaldıkları insanları da bu nimetlere ortak etmek istemektedirler. Ancak, tek sorun, kahramanlarımızın bunu istememesidir.
roman, kitap yorumu, okyanus, atlantis 
Her ütopya romanında olduğu gibi bunda da; muasır medeniyet seviyesinin en üst noktasında aynı ortak eylem var. Tüm yazarların mükemmel dünya tasvirlerinin temelini, ne zaman, nerde, kimle, kaç kişiyle, hangi pozisyonda istersen, dosyasıya, sınırsız seks yapabilmek oluşturuyor. Bunda da böyle.  Hayır, bir de bu yazarların çoğu Amerikalı. Ulan, sizin burun kıvırdığınız, hali hazırdaki seks hayatınız bile bizim için ütopyayken, bu yaptığınız düpedüz adilik. Hala neyin derdindesiniz. Biz ölelim, o zaman, hiç yaşamayalım.

Roman, ciddi derecede "Dünyanın Merkezine Yolculuk" ve "Cesur YeniDünya" ile benzerlikler gösteriyor. Büyük ölçüde etkilenilmiş, esinlenilmiş. Özellikle, Cesur Yeni Dünya'dakinde olduğu gibi sahiplenme kavramının olmadığı, kadın erkek eşitliği, meşrebi en geniş insanın bile sınırlarını zorlayacağı seks hayatı, anne, baba, çocuk kavramlarının es geçildiği doğum süreci en büyük benzerlikler. Sadece birkaç küçük noktada kendine has detaylar mevcut. Her ne kadar Robin Cook romanları derin felsefeler içermese de, yine aynı Cesur Yeni Dünya'da olduğu gibi "bir insanı zorla mutlu etmek faşistlik midir?" sorusu gündeme geliyor ve acaba "soft faşizm" diye bir kavram olabilir mi diye düşünüyorsunuz.

Vektör dışında Epsilon'un yayınladığı ikinci ve son roman olan Okyanus Tutsakları yurtdışı kapaklarından biri ile çıkmış. Su yeşili, dalgaların altında, su da asılı kalan bir insan resmedilmiş. Bu karakterlerin Interterra'ya ilk girişlerinden bir sahne. Arka kapakta Robin Cook ve kitabın içeriği ile ilgili kısa birer açıklama var. Doktorun hala yakışıklı olduğu yıllar. Ama şakaklar kırlaşmaya başlamış. Çeviri bence iyi. Yazarın en iyi kitabı değilse, akıcı bir anlatım ve sürükleyici bir macera. Sıkılmadan okuyorsunuz.


                                                                                Kitabın Künyesi
                                                  
kitap yorumu, okyanus, atlantis, pdfOrijinal Adı: Abduction
Yayın tarihi: Mayıs 2001 (1. Baskı) 
Yazar: Robin Cook
İngilizce'den Çeviri: Selim Yeniçeri
Ebat: 13,5 x 19,5 cm
Sayfa: 359
ISBN: 9753312903
Goodreads Puanı: 3.46














Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Bloğunu yeni keşfettim takibe aldım
    bana da beklerim
    http://sengulasikkutlu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için önemli...