Terminal - Robin Cook

Nal sesi duyunca aklına at gelmelidir, zebra değil.  

Yeteri kadar ara verdiğime kanaat getirdikten sonra yine bir Robin Cook kitabı okudum. Bu seferki kitap 1993 yılı Altın kitaplar basımı Terminal. Kitabın içeriğinden anladığımız kadarıyla terminal vaka, ölümcül vaka anlamına geliyor.

Doktora öğrencisi Sean Murphy, en sonunda beyin tümörleri konusunda önemli başarılar gösteren Forbes Kanser Merkezi’ne kabul edilmiştir. Ancak istediği bölümde çalışmasına izin verilemeyen Sean’in bir şeylerin ters gittiğini fark etmesi uzun sürmeyecektir.

Kitap yazarın kitaplarındaki tüm klişeleri bir arada bulundurma gibi bir özelliğe sahip. Başlarken iki üç farklı sahnede, kitabın konusu hastalığa yakalananlar ya da ölenler, dahi ama aynı zamanda isyankar, gıcık, kendini beğenmiş bir doktor adayı, bu adayın son derece güzel ama ezik, pısırık, sevgilisi ne derse yapan kız arkadaş, pis işlerin döndüğü bir sağlık kuruluşu, bu kuruluşta kafasına göre hastaları öldüren bir akıl hastası, esas oğlanı takip eden bir adam ve esas oğlanı takip eden adamı takip eden bir adam… Kısaca kitap, tüm Robin Cook şablonlarının bir araya sıkıştırıldığı bir rar dosyası gibi. Bir de ana karakterler her kitapta olduğu gibi son derece yakışıklı/çekici. Robin Cook romanlarında asla çirkin kahramanlar başrol oynamaz. Ama bilin ki sürükleyici. Eğer benim gibi haddinden fazla Robin Cook romanı okuyup, kitaplar arasındaki benzerliklerden bıkmamışsanız, keyif almanız garanti.

Çeviri vasat. Editörya facia. Daha ilk sayfanın ikinci cümlesi kocaman bir imla hatası ile başladı. Bunun yanı sıra orijinalinden özet geçilmiş gibi. Kitabın final kısmında Sean abisinden ona yumruk attığı için özür dileyip duruyor. Ama nerde ne zaman yumruk attı, ben görmedim, duymadım, okumadım. Ha sahi, son bir klişe. Kitap tüm Cook romanları gibi mutlu sonla bitiyor. (Yazarın bu kuralı bozan tek bir kitabı var)


Ön kapakta sedye üzerinde yatan bir ceset, ya da ceset adayı biri var. Farklı ülke kapaklarını incelediğimde bu kapağın zayıf ve içerikten uzak kaldığını söyleyebilirim. Ancak siyah zemin üzerine kırmızı ve buz mavisi renkli yazılar uyumlu olmuş. Arka kapakta yine yazarın bir fotoğrafı. (Al bir klişe daha) Gerçekten aktör olacak kadar yakışıklıymış bence. Ama 1993 yılından bu güne epey bir değişim geçirmiş. Değişim demişken, 75 yaşına gelmesine rağmen, adam facebook sayfasından yeni kitabının duyurusunu yapıyor. Allah uzun ömür versin ama sağlığı yerindeyken Jack Stapleton ve Maura Montgomery’i emekliye ayırdığı bir kitap yazmalı bence. Neyse, artık baskısı bulunmayan kitap, dediğim gibi ilk kez ya da ara sıra Robin Cook okuyanlara güzel vakit geçirtebilir. Ama hayal dünyanıza boyut atlatacağını falan da düşünmeyin. 

Kitabının özeti, kitabı nasıl, iyi midir, okumalı mıyım, tavsiye, öneri, indir, konusu ne, kim yazmış çok satanlar mutlaka oku kim yazdı kitap roman, kitabının konusu, robin cook, terminal, kanser tedavisi, beyin tümörü, jack stapleton, pdf oku, pdf indir 

Yorum Gönder

0 Yorumlar