Çocukluğum - Maksim Gorki

Annemi toprağa verdikten birkaç gün sonra, büyükbabam yanıma geldi ve şöyle dedi: “Eh Leksey, sen bir madalya değilsin, boynumda sonsuza kadar asılı kalamazsın. Git, ekmeğini kazan… Ve bende ekmeğimi kazanmaya gittim...
    
Sırada yine bir gazete eşantiyonu var. Ne kadar zaman önce, kaç kupona, hangi gazeteden aldığımı dahi hatırlamıyorum. Bu kitaplar birden fazlaydı ama her nedense kitaplığımda sadece bu kalmış. Yıllar önce bir kez okumuştum. Daha olgunlaşmış bir adam olarak tekrar okumanın keyifli olabileceğini düşündüm, doğru düşünmüşüm.

Kitap yazardan bahseden güzel bir önsözle başlıyor. Her ne kadar gazete eşantiyonu olsa da sanırım kısaltılmış bir ediyon değil. Hali hazırda satışta olanlarla aynı sayfa sayısına sahip. Önsöz sayesinde yazarın asıl adının Aleksey Maksimoviç Peşkov olduğunu, kendine seçtiği Gorki soyadının acı anlamına geldiğini öğreniyoruz.

Çocukluğum, adından da anlaşılacağı üzere Gorki’nin doğumundan itibaren başından geçenleri anlatyor. Görüldüğü kadarıyla kendine Gorki ismini boşuna almamış. Doğduktan kısa bir süre sonra babasız kalan Leksey, annesi ile birlikte büyükbabasının evine taşınmak zorunda kalıyor. Sonrası kavga, gürültü ve keder dolu. Yazar büyükannesinden büyük bir sevgi ile bahsediyor. Bunu kitabın neredeyse her satırında görmek mümkün. Bilinçaltıma bunun bir klasik olduğunun işlemiş olmasından mıdır bilmiyorum, en başından sona kadar her cümle, her paragraf ayrı güzellikte. Tüm kelimeler kulaklarımda, sanki akustiğin güzel olduğu bir mekanda tok sesli birisi şiir okuyormuş gibi yankılanıyor. Gerçi bu Gorki’ye özel değil, okuduğum tüm Rus yazarlarda benzer etkiyi görmek mümkün. Nasıl becerebiliyorlar bilmiyorum ama yanan sobanın sıcağı, tutuşan odunların çıtırtısı, kar kokusu, atların homurtusu, yaz güneşi, hepsi gerçek. Sanki kitabı okumuyor da gerçek bir hayatta, sizi fark etmeyen karakterlerin arasında olan biteni yaşıyorsunuz.

Boyut Yayınları imzasını taşıyan kapağın tasarımı, hayal meyal hatırladığım kadarıyla serinin diğer tüm kitapları ile aynı. Sadece ismi çağrıştıran bir çocuk heykeli resmi ile süslenmiş. Çeviri idare eder seviyede iken, yazım hataları gırla. Özellikle sonlara doğru editör sanki iyice sıkılmış gibi. Ama yine de Gorki'nin hatrına kahrı çekilir. Kendi adıma, kaliteli bir edisyonu kesinlikle okunmalı diyorum. 

Kitabının özeti, kitabı nasıl, iyi midir, okumalı mıyım, tavsiye, öneri, indir, konusu ne, kim yazmış çok satanlar mutlaka oku kim yazdı kitap roman, kitabının konusu, maksim gorki, çocukluğum, rus klasikleri, dünya klasikleri, pdf oku, pdf indir

Yorum Gönder

0 Yorumlar