Şeytan Zehiri

Robin Cook'un çoğu kitabında olduğu gibi bu kitabı da kitabın geneline temel olacak bir ölüm sahnesi ile başlıyor. Ama ne ölüm sahnesi... Özellikle nefret ettiğim doğum, çocuk, hamilelik vs. temalı sahne, bir de yazarın detaylı ve birebir gerçekçi anlatımı ile birleşince iyice berbat bir hal alıyor. Bu ilk 25 sayfalık bölümü bitirmem neredeyse üç gün sürdü. Elime alıp iki satır okuyup bıraktım.

Sonraki bölümlerde ise tam tersi bir durum var. Bu sefer konu ilginçleşirken, anlatım kötüleşiyor. Ana karakterin gitsem mi kalsam mı, binsem mi binmesem mi, sağ kapıdan mı sol kapıdan mı gibisinden kararsızlıkları adamın içini bayıltıyor. Anlatımın rayına oturması 200 lü sayfalara yaklaşıyor. 

Ameliyat esnasında hastası feci şekilde can veren anestezi uzmanı Dr. Jeffery'nin hayatı açılan davalar sonucu kararmıştır. Kefaletle serbest kalan doktor tam ülkeyi terketmek üzereyken tesadüfen bir kaç yıl önce aynı durum sonucunda intihar eden meslektaşının notlarına ulaşınca vakalar arasındaki benzerlikler dikkati çeker ve araştırma başlar. 

Kitapta yazarın kendi kitaplarından Koma'ya göndermede bulunması ve farkında olmadan iki kitap arasında benzerlikler olduğunu ima etmesi ilginç. Bir de 1989 yılında Paris'te öldürülen bir Türk diplomattan bahsediliyor ama internette böyle bir bilgi bulamadım. Sanırım sadece kurgusal olarak verilmiş.

1990 yılında Altın Kitaplar tarafından basılan kitap 390 sayfa. Daha çok çizgi roman kapağını andıran bir kapağı var. Tercümesini biraz sıkıntılı bulsam da okunmaz değil. Ancak kitabın iyi bir Robin Cook romanı olduğu söylenemez...



Yorum Gönder

0 Yorumlar