Salgın

Robin Cook'un 1987'de, ülkemizde yayınlanan 5. kitabı Salgın. Son günlerde yeniden hortlayan Ebola virüsünün kasıtlı olarak insanlara bulaştırılmasını konu alıyor. Eğer benim gibi hasta yatağınızda okursanız geceleri garip rüyalar görmeniz olası. Bu yüzden hastayken okumayın derim.

Hastalık Kontrol Merkezi'nde görevli epidemiyolog Dr. Marissa Blumenthal, Amerika'da ortaya çıkan son üç Ebola salgınından sonra hastalığın bilinçli olarak bulaştırıldığına inanmaya başlamıştır. Ancak sezgilerinden başka elinde herhangi bir kanıt yoktur. 

Her ne kadar hızlı bir tempo ve sürükleyici bir anlatıma sahipse de; Cook'un son dönem sıkça başvurduğu, "sağlık sisteminde uygulanmaya başlanan bir yenilik nedeniyle işleri bozulan gelenekçilerin yeni sistemi sabote etmesi" temalı romanlarından biri daha. Bu nedenle pek keyif verici değil. Ha ilk önce bu romanı okuyup daha sonra diğerlerine geçsem sanırım son okuduklarım için de bu görüşüm geçerli olurdu. Benzer temalı diğer kitaplar "Ex, Yabancı Cisim, Virüs, Hücre"... Başta dediğim gibi hasta yatağımda okuyor olmamın da etkisi olduğunu kabul etsem de kitabı okurken not almaya değer hiç bir şey bulamadığımı da eklemek isterim. hatta fark ettiyseniz alıntı yapacak bir paragraf bile bulamamışım. 

Bu kitabın meraklı doktoru Marissa, yazarın diğer kitaplarındaki karakterlerinden biraz daha acemi göründü gözüme. Zira olaylar arasındaki bağlantıyı ve kendini sırtından vuranı bulması epey bir gecikti. Bunun yanı sıra bitmek bilmeyen kovalamaca ve koşuşturma sahneleri illallah dedirtti. Ayrıca Marissa'nın mafya elemanlarına kök söktürmesi de biraz abartılı gibiydi.

Yine de ikinci elden alınmış eski bir kitabı okumak zevkli. Herkese tavsiye ederim. Özellikle daha benim 8 yaşındayken ülkemde konuşulan Türkçe hakkında fikir vermesi açısından çok güzel. Çeviri şimdiki çevirilere kıyasla çok çok iyi. Keşke yine onlar yayınlasa dediğim Altın Kitaplardan çıkan kitap 348 sayfa. Robin Cook külliyatına başlangıç için fena sayılmaz belki ama bir devam kitabı olarak pek iyi bir tercih değil.

Yorum Gönder

0 Yorumlar